Gdyby ktoś kiedyś zapytał o ulubione danie dzieciństwa, wielu wskazałoby na knedle z owocami. A Czechy stoją knedlami we wszelkiej formie. Poniżej klasyczna propozycja - owocowe, z truskawkami :)
PS. Jahoda = truskawka :)
Kuchnia czeska: Jahodové bramborové knedlíky Knedle truskawkowe |
Składniki (na 52 knedle):
1 kg ziemniaków
3 łyżki kaszy manny
70 g masła
1 jajko
2 żółtka
1 1/2 szklanki mąki
52 truskawki :P (średnie lub duże, najlepiej jednakowej wielkości)
sól
śmietana
cukier
mąka do wysypania stolnicy
Ziemniaki ugotować. Utłucz jak do puree. Wymieszać z 70 g roztopionego masła oraz kaszą manną, solą, jajkiem i żółtkami. Dodać mąkę, zagnieść gładkie ciasto i odstawić. Na stolnicę wysypać mąkę i rozwałkować ciasto na grubość ok. pół centymetra. Wyciąć kwadraty o boku 7 cm.
Kłaść po jednej truskawce na środek każdego kwadratu i zalepić. Uformowane wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10 minut na średnim ogniu.
Polać śmietaną z cukrem lub mieszanką cynamonu z cukrem pudrem i roztopionego masła.
Bardzo lubię knedle i często je jadłam u babci jako dziecko a sama nigdy nie robiłam ... czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńcieszę się, że zainspirowałem :)
Usuń