niedziela, 23 czerwca 2013

Kuchnia czeska: Jahodové bramborové knedlíky

Gdyby ktoś kiedyś zapytał o ulubione danie dzieciństwa, wielu wskazałoby na knedle z owocami. A Czechy stoją knedlami we wszelkiej formie. Poniżej klasyczna propozycja - owocowe, z truskawkami :)

PS. Jahoda = truskawka :)
Kuchnia czeska:
Jahodové bramborové knedlíky
Knedle truskawkowe
Składniki (na 52 knedle):
1 kg ziemniaków
3 łyżki kaszy manny
70 g masła
1 jajko
2 żółtka
1 1/2 szklanki mąki
52 truskawki :P (średnie lub duże, najlepiej jednakowej wielkości)
sól
śmietana
cukier
mąka do wysypania stolnicy

Ziemniaki ugotować. Utłucz jak do puree. Wymieszać z 70 g roztopionego masła oraz kaszą manną, solą, jajkiem i żółtkami. Dodać mąkę, zagnieść gładkie ciasto i odstawić. Na stolnicę wysypać mąkę i rozwałkować ciasto na grubość ok. pół centymetra. Wyciąć kwadraty o boku 7 cm.

Kłaść po jednej truskawce na środek każdego kwadratu i zalepić. Uformowane wrzucić na osolony wrzątek i gotować ok. 10 minut na średnim ogniu.

Polać śmietaną z cukrem lub mieszanką cynamonu z cukrem pudrem i roztopionego masła.


2 komentarze:

  1. Bardzo lubię knedle i często je jadłam u babci jako dziecko a sama nigdy nie robiłam ... czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...