środa, 18 listopada 2015

Kokosowy deser z tapioki z mango

Tapioka jest skrobią pozyskiwaną z korzenia manioku. Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Jest bardzo popularna w kuchni tajskiej, gdzie w formie mączki służy do zagęszczania ale i przygotowywania pysznych deserów.Natomiast granulat w formie przeźroczystych po ugotowaniu kulek idealnie nadaje się do deserów - takich jak ten.


Składniki na 4 porcje:
400 ml mleczka kokosowego
1/3 szklanki drobnej tapioki
2 łyżki cukru trzcinowego lub palmowego
łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
1 duże dojrzałe mango

Tapiokę zalać mlekiem kokosowym na 30 minut. Po tym czasie dodać cukry i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aż kuleczki zrobię się przezroczyste i miękkie. W międzyczasie obrać i pokroić mango, zostawić trochę i, resztę zmiksować na gładki mus. Gotową tapiokę przełożyć do pucharków//szklanek, polać musem, przestudzić.

Kuchnia tajska 2015 Kuchnia tajska 2015

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...