Tapioka jest skrobią pozyskiwaną z korzenia manioku.
Zawiera lekkostrawne węglowodany i niewiele białka. Jest hipoalergiczna i
pozbawiona smaku. Nie zawiera glutenu i cholesterolu. Jest bardzo
popularna w kuchni tajskiej, gdzie w formie mączki służy do zagęszczania ale i
przygotowywania pysznych deserów.Natomiast granulat w formie przeźroczystych po ugotowaniu kulek idealnie nadaje się do deserów - takich jak ten.
Składniki na 4 porcje:
400 ml mleczka kokosowego
1/3 szklanki drobnej tapioki
2 łyżki cukru trzcinowego lub palmowego
2 łyżki cukru trzcinowego lub palmowego
łyżeczka cukru z prawdziwa wanilią
1 duże dojrzałe mango
Tapiokę zalać mlekiem kokosowym na 30 minut. Po tym czasie dodać cukry i gotować na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając aż kuleczki zrobię się przezroczyste i miękkie. W międzyczasie obrać i pokroić mango, zostawić trochę i, resztę zmiksować na gładki mus. Gotową tapiokę przełożyć do pucharków//szklanek, polać musem, przestudzić.
doskonały deser na karnawałowe przyjęcie :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam