wtorek, 10 listopada 2015

Kuchnia Bliskiego Wschodu: Buraki pieczone z zaatarem

Dziś przepis bliskowschodni na buraki pieczone z zaatarem. Mają lekko orzechowy posmak sezamu, pachną wspaniale. Pyszne zarówno na ciepło, jak i na zimno, jako dodatek do obiadu albo jako zdrowsza wersja chipsów.
Buraki pieczone z zaatarem
Składniki:
1,5 kg buraków
3 łyżki zaataru
sok z połowy cytryny
sól, pieprz
oliwa

Buraki obrać i pokroić w plastry o grubości ok. 0,5 cm, umieścić w naczyniu do zapiekania lub na blaszce. Dodać przyprawy, skropić sokiem z cytryny i oliwą, dobrze wymieszać. Piec w temperaturze 180 stopni ok. 60 minut - aż buraki zmiękną i dość mocno się skurczą.
Jesień pełna warzyw

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...