Wczoraj wrzuciłem przepis na sos do potraw satay. Dziś sama potrawa. Nietypowa, tajska wersja w odróżnieniu od typowo indonezyjskiej - z wieprzowiny. Marynata jest genialna i dzięki niej mięso idealnie komponuje się z gęstym dipem :)
Kuchnia tajska: satay z wieprzowiny |
Składniki (ok. 12 szaszłyczków):
600 g schabu
ząbek czosnku
dwie czerwone chilli
dwie czerwone chilli
trzy centymetrowy kawałek imbiru
łyżeczka kuminu
łyżeczka kurkumy
łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
ćwierć krążka cukru palmowego
łodyga trawy cytrynowej
dwie łyżki oleju arachidowego
łyżeczka kuminu
łyżeczka kurkumy
łyżka sosu sojowego
2 łyżki sosu rybnego
ćwierć krążka cukru palmowego
łodyga trawy cytrynowej
dwie łyżki oleju arachidowego
patyczki do szaszłyków
Pokroić mięso w centymetrową kostkę. Składniki marynaty zmiksować w blenderze na gładką masę. Włożyć mięso do marynaty, przykryć folią
spożywczą i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godzin. Mięso nabić na patyczki do szaszłyków tak, aby
pół patyczka pozostała wolna - u nas było to po 6 kawałków mięsa na szaszłyk (najlepiej patyczki wcześniej namoczyć w wodzie). Grillować na grillu tradycyjnym, elektrycznym lub patelni
grillowej na średnim ogniu. Często obracać, uważając, aby
się nie przypaliły. Podawać z ostrym sosem orzechowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz