Znów na naszym blogu zagościła kuchnia tajska. Na pierwszy ogień najklasyczniejsza potrawa tej kuchni.
Istnieje wiele wersji zupy Tom Yum, poniższa jest jedną z bardziej popularnych i najsmaczniejszych. Lepsza niż w wielu restauracjach. To idealna potrawa jako przystawka do tajskiej wystawnej kolacji. Bardzo prosta i łatwa do przygotowania.
Tom Yum Kung - tajska zupa ostro-kwaśna z krewetkami |
Składniki:
litr bulionu (najlepiej prosty bulion ze na skrzydełek kurczaka z marchewką i szalotką)
dwie łodygi trawy cytrynowej
duży pomidor
trzy papryczki chili
6 gałązek kolendry
szalotka
3 liście kaffiru
2 łyżki sosu rybnego
sok z całej limonki
kawałek galangalu lub imbiru
tajski cukier palmowy
250 g dużych krewetek (Black Tiger)
10 grzybów shiitake
garść tajskiej bazylii i świeżej kolendry
Zagotować bulion. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ósemki. Grzyby namoczyć we wrzątku. Usunąć zewnętrzną warstewkę z łodyg trawy cytrynowej i odciąć ich końce. Pociąć je na drobne kawałki i rozgnieć delikatnie bokiem noża żeby
wydobyć aromat. Papryczki, galangal i szalotkę drobno pokroić i przesmażyć na oleju. Dodać pomidora i smażyć aż się rozpadnie. Przelać zawartość patelni przenieść do bulionu. Dolać sok z limonki i zetrzeć nieco cukru palmowego. Dodać kaffir i trawę cytrynową. Gotować przez 4-5 minut aż wywar uzyska ziołowy
aromat. Dodać szczyptę soli, krewetki i grzybki. Gotować aż krewetki
zmienią kolor na różowy, około minuty. Dolać sos rybny i zdjąć z ognia. Jeżeli zupa nie jest wystarczająco kwaśna lub słona dodać więcej soku z
limonki lub soli. Podawać z listkami tajskiej bazylii i kolendry.
Bardzo fajny przepis, koniecznie muszę wypróbować, zwłaszcza że uwielbiam ostre smaki i krewety :)
OdpowiedzUsuń