sobota, 28 listopada 2015

Tajski pieczony deser kokosowy


Deser nieco przypomina flan. Jednak w odróżnieniu od niego jest na samym mleku kokosowym. Prosty i efektowny, idealny na Andrzejki.
 
Tajski pieczony deser kokosowy
Składniki:
łyżeczka rozpuszczone masła
6 jajek
450 ml mleka kokosowego, najlepiej domowego
3/4 szklanki brązowego cukru
szczypta soli
płatki kokosowe i skórka z limonki do dekoracji

Wysmarować masłem żaroodporne naczynie. W dużej misce ubić jajka, dodać mleczko kokosowe, cukier, sól i kontynuować ubijanie. Miskę położyć nad garnkiem z gotującą się wodą i mieszać, aż masa zacznie gęstnieć. Przelać do wcześniej przygotowanego naczynia. Piec ok. 20-25 w 180 stopniach. Ostudzić.  Pokroić w kwadraty. Udekorować płatkami kokosa i startą skórką z limonki.

Kuchnia tajska 2015 Kuchnia tajska 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...