wtorek, 24 listopada 2015

Pad Phak Ruam Mitr - kolorowe smażone warzywa po tajsku

Ruam Mitr oznacza dosłownie wszystko zmieszane razem. Można tu dodać wszelkie warzywa, które mamy pod ręką i nadają się do smażenia. Jeżeli zależy nam aby danie było wegańskie, wystarczy sos ostrygowy i rybny zastąpić większą ilością sosu sojowego.

Pad Phak Ruam Mitr - kolorowe smażone warzywa po tajsku

Składniki:
kilka różyczek brokuła
kilka różyczek kalafiora
garść strąków groszku cukrowego
kiełki fasoli mung
marchewka
ząbek czosnku
pół papryczki chilli
2 łyżki sosu ostrygowego
łyżka sosu rybnego
łyżeczka cukru
2 łyżki oleju roślinnego
 
Marchewkę pokroić w słupki. Na parze ugotować warzywa. Należy zacząć od tych, które gotują się najdłużej, czyli marchewki i kalafiora. Po 5 minutach dodać brokuła. Na woku rozgrzać olej. Usmażyć na nim czosnek i chilli. Dodać groszek cukrowy i smażyć razem. Dodać ugotowane na parze warzywa. Smażyć jeszcze 5 minut. Dodać kiełki oraz sos rybny i ostrygowy, odrobinę cukru, zamieszać, i smażyć jeszcze kilka minut. Podawać gorące.

Kuchnia tajska 2015 Kuchnia tajska 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...