To relatywnie jak na tajską kuchnię łagodne danie, stanowiące wkład kuchni Bliskiego Wschodu w kuchnię tej części świata.Samo słówko massaman oznacza muzułmanina. Legenda mówi, że przepis dał XVI wieczny perski kupiec. Ile w tym prawdy nie wiadomo, ale typowe dla świata Islamu przyprawy łączą się ze smakami Azji Południowo-Wschodniej, dając wspaniały efekt.
Poniżej przepis tak na samo danie jak i pastę curry massaman, którą można przygotować do wersji z kurczakiem, jagnięciną, czy tofu.
Curry massaman z wołowiną |
Składniki:
pasta curry:
10 papryczek chili (długich)
łyżeczka mielonej kolendry
łyżeczka kuminu
2 łyżeczki cynamonu
łyżeczka mielonego kardamonu
5 goździków
2 duże ząbki czosnku
szalotka
2 łodygi trawy cytrynowej
4 liście kaffiru
3cm kawałek imbiru
łyżka oleju arachidowego
Na dobrze rozgrzaną patelnie wrzucić składniki pasty poza olejem i prażyć kilka minut. Wrzucić do blendera z olejem arachidowym i zmielić na drobno.
pół kilo rozbratelu
spory batat
400 ml mleka kokosowego, najlepiej domowego
250 ml bulionu wołowego + pół szklanki
5 ziaren kardamonu
8 goździków
2 owoce anyżu gwiazdzistego
łyżeczka startego cukru palmowego
2 łyżki sosu rybnego
łyżka koncentratu z tamaryndowca (jeżeli używamy pulpy, przed wrzuceniem rozpuszczamy w wodzie w proporcji 1:1) + łyżeczka dodatkowo
2 łyżki pasty massaman
ćwierć szklanki prażonych nerkowców
kolendra
W garnku o grubym dnie umieścić wołowinę pokrojoną w grubą kostkę razem z połową mleczka kokosowego, bulion, anyż, goździki, kardamon, cukier, sos i koncentrat. Zagotować, zmniejszyć ogień i dusić półtora godziny. Odcedzić mięso z sosu, usunąć wygotowane przyprawy, które daliśmy w całości. Garnek wyczyścić, wrzucić pastę curry i chwilę posmażyć bez tłuszczu, aż zacznie intensywnie pachnieć. Dodać pozostałe mleczko, bulion, koncentrat i wymieszać. Dodać wołowinę, ziemniaka i wcześniej odlany sos. Gotować jeszcze pół godziny, aż batat zmięknie. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz