Istnieje wiele wersji zupy Tom Yum, poniższa jest jedną z bardziej popularnych i najsmaczniejszych. Lepsza niż w wielu restauracjach. To idealna potrawa jako przystawka do tajskiej wystawnej kolacji. Bardzo prosta i łatwa do przygotowania. Dziś wersja wegańska - z tofu Polsoi, z której produktów korzystamy w naszych przepisach kuchni Dalekiego Wschodu.
Tom yum wegańskie z tofu |
Składniki:
litr bulionu warzywnego
dwie łodygi trawy cytrynowej
duży pomidor
trzy papryczki chili
6 gałązek kolendry
szalotka
3 liście kaffiru
4 łyżki sosu sojowego
sok z całej limonki
kawałek galangalu lub imbiru
tajski cukier palmowy
180 g tofu (u nas tofu tradycyjne naturalne Polsoja)
10 grzybów shiitake
garść świeżej kolendry
Zagotować bulion. Pomidora sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w ósemki. Grzyby namoczyć we wrzątku. Usunąć zewnętrzną warstewkę z łodyg trawy cytrynowej i odciąć ich końce. Pociąć je na drobne kawałki i rozgnieć delikatnie bokiem noża żeby
wydobyć aromat. Papryczki, galangal i szalotkę drobno pokroić i przesmażyć na oleju. Dodać pomidora i smażyć aż się rozpadnie. Przelać zawartość patelni przenieść do bulionu. Dolać sok z limonki i zetrzeć nieco cukru palmowego. Dodać kaffir i trawę cytrynową. Gotować przez 4-5 minut aż wywar uzyska ziołowy
aromat. Dodać szczyptę soli, tofu i grzybki. Gotować około minuty. Dolać sos sojowy i zdjąć z ognia. Jeżeli zupa nie jest wystarczająco kwaśna lub słona dodać więcej soku z
limonki lub soli. Podawać z listkami kolendry.
Ciężko mi wyobrazić sobie ten smak, ale musiał on być bardzo ciekawy ;) Całość wygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńtylko skąd mam wziąć trawe cytrynową i jakiś kaffir ?? ( bo podejrzewam, że cukier nie musi być tajski...)
OdpowiedzUsuńTrawę cytrynową - świeżą lub w słoiczku - można kupić w większości dużych supermarketów. Podobnie liście limonki kaffir.
UsuńDzięki, jutro sprawdzę nasze Tesco :)
UsuńSuper przepis :-)
OdpowiedzUsuń