środa, 17 października 2012

Mojito (klasyczne)

Swój pierwszy wpis poświęcę jednemu z klasycznych drinków - mojito.

W naszym przepisie użyliśmy rumu Bacardi Superior - znanego większości jako rum z nietoperzem.  To klarowny, przejrzysty biały rum o niepowtarzalnym smaku i subtelnym zapachu. Powstał w 1862 roku, a produkowany jest według tej samej receptury do dzisiaj.

Prababką mojito jest znana mniej więcej już od XVI w. tafia - rum produkowany z trzciny cukrowej prymitywnymi metodami, niepoddawany leżakowaniu - pita przez karaibskich korsarzy z cytryną i miętą. Wraz z powstaniem prawdziwego rumu, dzięki rozwojowi technik destylacji, powstało i mojito.

Drink ten spopularyzował Ernest Hemingway, który pijał go w jednym z najsłynniejszych dziś barów świata - La Bodeguita del Medio w Hawanie.

Na marginesie: drink ten idealnie komponuje się z kreolskimi przepisami na wieprzowinę, które może kiedyś pojawią się na naszym blogu :)


Składniki:

40 ml jasnego rumu (u nas Bacardi Superior)
3 ćwiartki limonki
garść liści mięty
cukier trzcinowy
woda gazowana 
lód

Do dużej szklanki (najlepiej typu collins) wrzucić 2 ćwiartki limonki i miętę. Ugnieść wszystko tłuczkiem barmańskim (póki nie zdobyliśmy tego cuda korzystaliśmy z końcówki drewnianej łyżki :P) aż poczujemy wyraźny zapach mięty.

Dodać cukier. Nie należy dodawać cukru przed ubijaniem -  w trakcie mieszania rozpuści się, jeżeli dodamy go od razu pochłonie zapach limonki.

Wszystko dopełnić dużą ilością lodu.

Do szklanki wlać rum i wodę gazowaną - lepiej unikać wody wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który dominuje w drinku.

Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do drinka mieszadełko.

Szklankę udekorować pozostałą ćwiartką limonki.

Salud!

2 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...