wtorek, 30 października 2012

Tarta brokułowa

Znów pora na rozgrzewający jesienny przepis. Podczas sobotniego spaceru na Plac Imbramowski (te spacery za niedługo staną się tradycją, aż strach pomyśleć co będzie zimą - zimo, ślisko, a iść trzeba :) kupiliśmy cudnego, ciemnozielonego brokuła. Piękne warzywo zasłużyło sobie na los lepszy, niż bycie dodatkiem do obiadu. Wystąpił w roli głównej w tarcie inspirowanej tartą "lotaryńską" z Botaniki. W zasadzie niewiele miała wspólnego z prawdziwą tartą lotaryńską, ale była pyszna - zmieniłam proporcje składników i wyszła wytrawna tarta brokułowa z boczkiem i wędzonym serem.

Tarta brokułowa

Składniki na ciasto:

220 g mąki pszennej
100 g masła zimnego, pokrojonego na kawałki
1 jajko 
szczypta soli

Składniki na farsz:

15 dkg boczku dojrzewającego
6-8 plastrów wędzonego sera (np. rolada ustrzycka)
1 brokuł
200 ml śmietanki 18%
5 żółtek
2 łyżki mleka
gałka muszkatołowa
sól, pieprz


Przygotować ciasto: składniki umieścić w robocie i na wysokich obrotach zagnieść ciasto. Kiedy utworzy kulę, jest gotowe. Zawinąć w folie spożywczą i odstawić na min. godzinę do lodówki.
Przygotować farsz: boczek usmażyć na suchej teflonowej patelni na chrupiąco. Brokuły ugotować na półmiękko w osolonej wodzie. Żółtka oddzielić od białek i wymieszać ze śmietaną i mlekiem (za niedługo przepis co zrobić z taką ilością białek) i doprawić gałka, solą i pieprzem (ostrożnie z solą, boczek i ser są już słone).
Dużą formę na tartę (taka białą, z Ikei) wysmarować masłem, wylepić ciastem, spód ponakłówać widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni aż brzegi ciasta nabiorą złotawego koloru (10-12 minut w porządnym piekarniku, w moim piekarniku 15 minut ;). Na podpieczone ciasto wyłożyć nadzienie: najpierw warstewkę boczku, potem plastry sera, na nich brokuły. Wszystko zalać masa jajeczno-śmietanową (starając się nie oblać za bardzo brokułów, tylko wlać masę pomiędzy nie). Piec aż masa się zetnie (jakieś 30-40 minut - zależny od piekarnika). Najlepiej podawać z sałatą z musztardowym winegretem.


1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...