niedziela, 4 listopada 2012

Gulasz wołowy z fasolką i pieczarkami

Tym razem w mojej kuchni comfort food - gulasz z warzywami. Moja mama kiedy robi gulasz z samego mięsa, zabiela go śmietaną - ja zrezygnowałam z tego zabiegu, dzięki temu jest trochę zdrowiej. Nie używam cebuli - jest dosłownie kilka potraw, które z cebulą są smaczniejsze niż bez (ponieważ nie znoszę smaku i zapachu cebuli, uważam że większość potraw, które z cebula są smaczne, bez cebuli staje się znakomita). Oczywiście, jeśli uważacie że duszona wołowina musi być z cebulą i koniec,dodajcie ją po obsmażeniu mięsa.

Gulasz wołowy z fasolką i pieczarkami
Składniki na 4 porcje:

80 dkg wołowiny gulaszowej
30 dkg zielonej fasolki szparagowej
20 dkg pieczarek
1 listek laurowy
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
1/4 łyżeczki ostrej papryki
oliwa
mąka
sól, pieprz


Mięso umyć, oczyścić ze ścięgien i błon, pokroić w kostkę ok. 1,5 na 1,5 cm, obtoczyć w mące i smazyć partiami na oliwie na rumiano. Zalać wodą, dodać liść laurowy, ziele angielskie i sól i dusić na wolnym ogniu aż mięso zmięknie. Fasolkę obrać i pokroić na kowalko ok. 2 cm. Pieczarki oczyścić i pokroić w plastry. Dodać do mięsa, doprawić papryka i pieprzem i gotować aż fasolka będzie miękka. Podawać z kaszą lub ziemniakami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...