W ogóle nie byłem przekonany do
kieliszków martini - ze względu na kształt i wysokość zajmują
ekstremalnie dużo miejsca. W naszej maleńkiej kuchni zdaje mi się, że za
chwile cała nasza szafka ze szkłem i alkoholami spadnie na podłogę.
Jednak dałem się przekonać Karoli. Oczywiście kieliszki te to znane i
lubiane wysokogatunkowe szwedzkie szkło, czyli kieliszki z Ikei
za psie pieniądze. A jak już byliśmy tam to oczywiście nie byłbym sobą,
gdybym nie przeszedł się do sklepiku szwedzkiego. I tak mamy zapas
syropków.
Poniższy drink jest moim eksperymentem z tego, co miałem pod ręką w związku z tymi zakupami.
Pomegranatini |
Składniki:
40 ml wódki
15 ml syropu żurawinowego
15 ml grenadyny
40 ml wody niegazowanej (o maksymalnie neutralnym smaku)
15 ml soku z cytryny
15 ml syropu żurawinowego
15 ml grenadyny
40 ml wody niegazowanej (o maksymalnie neutralnym smaku)
15 ml soku z cytryny
Wszystkie składniki wlać do shakera wypełnionego lodem i energicznie wstrząsnąć.
Przelać do kieliszka typu martini. Podawać natychmiast po przyrządzeniu.
Syrop żurawinowy i wodę można zastąpić 50 ml słodkiego soku żurawinowego.
Do dekoracji można sporządzić krustarand z cukru-krzyształu i/lub wrzucić zieloną wisienkę koktajlową.
Na zdrowie!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz