Mieliśmy już na blogu korzenne ciasteczka cynamonowe oraz orzeźwiające ciasteczka limonkowe. Prawie zapomnieliśmy o klasycznych, takie które każdy zna i lubi - kakaowych.
Tym razem zrobiłem je w mniejszym wałeczku, są mniejsze, starczają na dłuższe kruszenie do łóżka ;)
Kruche ciasteczka kakaowe |
Składniki:
190 gram mąki pszennej
1 jajko
100 gram cukru (można dodać pól na pół zwykły cukier i ciemny muscovado)
100 gram masła
łyżeczka cukru waniliowego
czubata łyżka kakao (czubek ma być duuuuży)
Wszystkie składniki umieścić w robocie kuchennym i szybko zagnieść ciasto. Uformować wałeczki o średnicy ok. 2 cm, zawinąć w folie spożywczą i odłożyć do lodówki na ok. godzinę. Po schłodzeniu z wałeczka odkrawać plasterki ciasta o grubości ok. 3-4 mm (cieńsze niż w przypadku większych ciasteczek) i układać na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Piec w rozgrzanym do temperatury 180 stopni piekarniku ok. 15 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz