Obiecałam przepis na salsę z mango (w ramach testowania karaibskich przepisów). Znakomicie komponuje się z przyprawianymi na ostro mięsami i rybami. Odświeża kubeczki smakowe i pięknie wygląda. A w dodatku jest taka prosta do przygotowania :)
Polecam kupować duże mango jeśli tylko jest dostępne. Zwykle jest ponad 2 razy droższe niż "standardowe", ale koniec końców chyba wychodzi taniej. Powód jest bardzo prosty - zarówno duże, jak i małe mango ma pestkę mnie więcej tej samej wielkości, a z małym jest na ogół tak że ledwo je nadkroję, a już trafiam na pestkę. Tak wiec duże jest nie dość że ekonomiczne, to jeszcze mniej stresogenne.
Salsa z mango |
Składniki na dużą porcję dla 4 osób:
1 duże mango
1 łyżka posiekanych listków kolendry
posiekana czerwona papryczka chilli (ilość w zależności od upodobań, ja dałam mnie więcej 1/3 papryczki)
sok i skórka z połowy limonki
1 łyżka oliwy
świeżo mielony biały pieprz
sól
Mango umyć, obrać ze skórki jak ziemniaka, pokroić na plastry grubości ok. 0,5 cm, a plastry pokroić w drobną kostkę (starać się uzyskać możliwie równe kawałki). Gotowy owoc przełożyć do miski, dodać pozostałe składniki, wymieszać i odstawić do lodówki na co godzinę żeby się przegryzło. I już, gotowe. Ważne żeby ostrożnie używać soli - ma tylko lekko podkreślić smak, a jeśli damy za dużo, mango puści sok i zrobi się ciapa. Lepiej też zrezygnować z czarnego pieprzu - nawet bardzo drobno zmielony pozostawi mało estetyczne czarne kropki na mango.
Robilam taka sama niedawno do meatballs'ow! Jest pyszna :)
OdpowiedzUsuń