niedziela, 18 listopada 2012

Kruche ciasteczka cynamonowe

Dzisiaj mała przerwa od przepisów tropikalnych.

Kraków nadal przypomina scenerię do gry Silent Hill - rozgrywającej się w zasnutym posępną mgłą miasteczku.

Pogoda nie zachęca na pewno  do niedzielnego spacerku. Dla nas to kolejny dzień na zaszycie się z książką i termosem herbaty pod kocykami. A jak tu siedzieć pod kocem bez zapasu ciastków ;)

Poniższy przepis powstał przy okazji pieczenia przez nas karaibskiej wersji tortu Pavlovej (przepis tutaj). Zostało nam wtedy sporo żółtek.

Tak powstały cynamonowe kruche ciasteczka. 
 
Kruche ciasteczka cynamonowe

Składniki (porcja na 25 ciasteczek):

 200 gram mąki pszennej
3 żółtka
100 gram cukru
pół kostki masła
łyżeczka cukru waniliowego z kardamonem
płaska łyżeczka cynamonu

Składniki umieścić w robocie kuchennym. Używać zimnego masła z lodówki, podzielonego na bardzo małe kawałki - szybciej się wtedy łączy z resztą produktów, a w kruchym cieście to bardzo ważne - przegrzane ciasto po upieczeniu staje się twarde i niesmaczne - nie pomoże nawet schłodzenie go w lodówce.

Ciasto jest gotowe kiedy konsystencja jest jednolita - powinno utworzyć jednolitą kulę, intensywnie pachnącą masłem i cynamonem.

Jeżeli nie chcemy uzyskać konkretnego kształtu ciasteczka, jest lepsza metoda od rozwałkowania ciasta i wycinania z niego pojedynczych ciasteczek. Lepiej uformować  je w wałek, zawinąć  w folię i odłożyć do lodówki - nie krócej niż na godzinę.  Po wyciągnięciu należy odcinać z wałka ciasteczka grube na ok. pół centymetra.

Później ciastka ułożyć na blachę przykrytą papierem do pieczenia. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni Celsjusza. Piec ok. 15 - 20 minut (aż spody ciastek się zezłocą).
Potrawy rozgrzewające Smakowite Prezenty

1 komentarz:

  1. Mam dokładnie tak samo, herbata, kocyk i coś słodkiego (u mnie chlebek bananowy:))

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...