Dziś prosty, ale bardzo efektowny przepis na makaron w sosie z sera pleśniowego z dodatkiem fasolki szparagowej i boczku. Danie powstało przypadkiem - miałam w lodówce sporo fasolki, która prosiła się o zużycie i składniki na sos serowy. Byliśmy trochę znudzeni makaronem z ciężkim sosem, więc postanowiłam odświeżyć go trochę akcentem warzywnym a przy okazji zlikwidować mogące pojawić się wkrótce zagrożenie epidemiologiczne. Wyszło ślicznie i smacznie.
Makaron w sosie serowym z fasolką szparagową |
Składniki:
100g sera z niebieską pleśnią
200 ml śmietanki 12%
300 g zielonej fasolki szparagowej
100 g boczku dojrzewającego
pół paczki penne pełnoziarnistego
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
Fasolkę obrać z końcówek, pokroić na kawałki o długości ok. 2-3 cm i ugotować w osolonej wodzie al dente. Makaron ugotować wg przepisu na opakowaniu al dente. Boczek pokroić na ok. 1 cm kawałki i podsmażyć bez tłuszczu na teflonowej patelni. Kiedy będzie chrupiący, na patelnię wlać śmietanę i dodać pokrojony na mniejsze kawałki ser. Kiedy ser się roztopi i sos zacznie gęstnieć, dodać przyprawy i fasolkę. Wymieszać dokładnie i pogotować 2-3 minuty żeby fasolka nabrała smaku sosu, a następnie dodać makaron i wymieszać.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz