Kubański drink Mojito jest uważany za najstarszy koktajl na świecie. Jego poprzednik, El Draque, którego korzenie sięgają XVII wieku, składał się z tafii (poprzedniczki rumu), listów mięty, limonki i cukru. Od momentu, gdy niemal sto lat temu, po raz pierwszy przyrządzono Mojito, na Kubie i poza nią powstało nieskończona ilość wariacji na jego temat. Należy przy tym pamiętać, że kanoniczne Mojito jest z kostkami lodu, a nie z pokruszonym ;)
Po okazjonalnej malinowej wersji, dzisiaj propozycja o smaku owocu granatu, zaprawiona grenadyną (w wypadku wykorzystania syropu o smaku grenadyny należy dać więcj owocu). Nie należy dodawać do drinka już cukru, ani syropu cukrowego.
Drink Pomegranate Mojito |
Składniki:
40 ml jasnego rumu (u nas Bacardi Superior)
40 ml grenadyny
40 ml grenadyny
4 ósemki limonki
garść liści mięty
ćwiartka dużego granatu
woda gazowana
woda gazowana
drobno kruszony lód
Do dużej szklanki (najlepiej typu collins)
wrzucać na zmianę limonkę, cząstki grantu, liście mięty i lód. Wlać rum i grenadynę. Całość dopełnić wodą gazowaną - lepiej unikać wody
wysokozmineralizowanej, ponieważ posiada zazwyczaj własny smak, który
dominuje w drinku.
Wszystko dobrze zamieszać długą łyżką lub dodać do drinka mieszadełko.
Cząstki granatu, gdy wymacerują się w alkoholu, można wyjeść ze szklanki ;)
Salud!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz