Pierogi to polska specjalność. Jednak i nasi południowy sąsiedzi je znają. Różnica jest w cieście. Czesi jeżeli tylko mogą, chyba wszystko zrobiliby z ziemniaków. I tak ich pierogi mają ciasto podobne do delikatnego ciasta na knedle.
W przepisie wykorzystaliśmy rum. Z pewnych powodów Czechy kojarzą się z rumem, a w szczególności z wyrobem pod nazwą: Tuzemský rum, czyli Krajowym. Czyli źle się kojarzą. Dla wielu był to pierwszy i ostatni kontakt z rumem, ze względu na jego paskudny smak. Trzeba mieć na uwadze, że był to XIX, jeszcze austro-węgierski zamiennik prawdziwego rumu, produkowany z buraków. Od wejścia do UE Czesi produkują to cudo jako Tuzemák. Szczerze nie polecamy :)
My użyliśmy rumu Bacardi - może mniej autentycznie czesko, ale z korzyścią dla smaku i naszych przewodów pokarmowych.
W przepisie wykorzystaliśmy rum. Z pewnych powodów Czechy kojarzą się z rumem, a w szczególności z wyrobem pod nazwą: Tuzemský rum, czyli Krajowym. Czyli źle się kojarzą. Dla wielu był to pierwszy i ostatni kontakt z rumem, ze względu na jego paskudny smak. Trzeba mieć na uwadze, że był to XIX, jeszcze austro-węgierski zamiennik prawdziwego rumu, produkowany z buraków. Od wejścia do UE Czesi produkują to cudo jako Tuzemák. Szczerze nie polecamy :)
My użyliśmy rumu Bacardi - może mniej autentycznie czesko, ale z korzyścią dla smaku i naszych przewodów pokarmowych.
Bramborové taštičky s povidly - czeskie pierogi ziemniaczane z powidłami |
Składniki:
pół kilo ziemniaków
120 g mąki
120 g masła
2 żółtka
2 łyżki cukru
220 g powideł śliwkowych
2 łyżki ciemnego rumu (u nas Bacardi)
1 łyżeczka cynamonu
sól
brązowy cukier do posypania
Ziemniaki ugotować. Utłucz jak do purée. Zagnieść z mąką, 40 g masła, żółtkami i solą na gładkie ciasto. Wymieszać powidło z rumem i cynamonem. Ciasto rozwałkować cienko, dużą szklanka wykrawać krążki (używam
szklanki do whisky). Na każdy krążek nałożyć łyżeczkę farszu i zalepić.
Pierogi gotować w osolonej, wrzącej wodzie kilka minut - aż napuchną i
wypłyną. Po włożeniu surowych pierogów do wody należy je lekko
przemieszać żeby się nie skleiły. Wyjąć łyżką cedzakową i posypać obficie brązowym cukrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz