sobota, 15 lutego 2014

Kuchnia śląska: Ciaperkraut (Ciapkapusta)

Je to miszůng kartoflůw a kiszůnyj kapusty, do kerygo dodowo śe wytopjůny szpek.
Ciaperkraut, czy też Ciapkapusta dawniej stanowiła podstawy dodatek, obok klusek (białych lub czarnych) oraz modrej kapusty, do każdego śląskiego obiadu. Idealnie pasuje do karbinadli, chociaż szczególnie poleca się ją do żeberek.
Kuchnia śląska: Ciaperkraut (Ciapkapusta)
Składniki:
pół kilo kartofli
pół kilo kiszonej kapusty
20 dkg boczku
mała cebula
sól i pieprz

Kartofle obrać a następnie ugotować w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotować kapustę. Odcedzić ziemniaki i kapustę (kapuste przez sito odcisnąć, by nie zawierała wiele soków). Boczek drobno pokroić i przesmażyć na skwarki, przesmażyć cebulę, całość połączyć doprawiając solą i pieprzem.
Kulinarna podróż po Polsce

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...