Je to miszůng kartoflůw a kiszůnyj kapusty, do kerygo dodowo śe wytopjůny szpek.
Ciaperkraut, czy też Ciapkapusta dawniej stanowiła podstawy dodatek, obok klusek (białych lub czarnych) oraz modrej kapusty, do każdego śląskiego obiadu. Idealnie pasuje do karbinadli, chociaż szczególnie poleca się ją do żeberek.
Kuchnia śląska: Ciaperkraut (Ciapkapusta) |
pół kilo kartofli
pół kilo kiszonej kapusty
20 dkg boczkumała cebula
sól i pieprz
Kartofle obrać a następnie ugotować w osolonej wodzie. W osobnym garnku ugotować kapustę. Odcedzić ziemniaki i kapustę (kapuste przez sito odcisnąć, by
nie zawierała wiele soków). Boczek drobno
pokroić i przesmażyć na skwarki, przesmażyć cebulę, całość połączyć
doprawiając solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz