W Chinach zupa nie jest podawana jak w Polsce na początku posiłku. Może być podawana między innymi daniami. Często podgrzewaną wazę stawia się wśród przystawek, zwanych dim sum, czyli różnorodnych lekkich przekąsek spożywanych, zwłaszcza w południowych Chinach, tradycyjnie do herbaty.
Chińska zupa long z kurczakiem i krewetkami |
Składniki na 5 porcji zupy:
pierś z kurczaka (pojedyncza)
litr bulionu z kurczaka
łyżka sosu sojowego
łyżeczka startego świeżego imbiru
70 g ugotowanego makaronu wonton
100 g krewetek koktajlowych (wczesniej obgotowanych)
200 g wieprzowiny smażonej w chińskiej marynacie hoisin, pociętej w cienkie plasterki
pół czerwonej papryki
5 dużych pieczarek
kiełki fasoli mung - do przybrania
Ugotować pierś z kurczaka. Pozostawić do ostygnięcia w wywarze. Paprykę pokroić w cienkie paseczki. Pokroić kurczaka w cienkie plastry a wodę wylać. Zagotować bulion. Dodać sos sojowy, imbir i makaron. Dodać mięso, paprykę i pieczarki i krewetki. Gotować bez przykrycia aż zupa będzie gorąca. Przybrać kiełkami oraz opcjonalnie cebulą dymką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz