sobota, 1 lutego 2014

Orientalna chrupiąca kaczka w mandarynkach z papryką i miętą

Dziś znów skręcamy w stronę Dalekiego Wschodu z przepisem na kaczkę w mandarynkach. Ważnym składnikiem tego dania jest sos rybny. Kupiliśmy go trochę w ciemno, nie bardzo wiedząc czego się spodziewać. Dopiero po dokonaniu zakupu doczytaliśmy z czego powstaje ten sos i troszkę się wystraszyliśmy. Jednak wizja sardeli gnijących w beczkach na słońcu tak długo, aż staną się płynne (!!!) nie zachęca. Kiedy zebraliśmy się na odwagę i otwarliśmy butelkę, okazało się, ze sos pachnie jak... zupka chińska. Czy może raczej że to właśnie ten sos nadaje charakterystyczny zapach tym zupkom.

Orientalna chrupiąca kaczka w mandarynkach z papryką i miętą



Składniki na porcję dla 2 osób:

2 filety z piersi kaczki
2 mandarynki
80 ml soku z mandarynek
125 ml wody
3 łyżki cukru trzcinowego lub palowego
1 łyżka soku z limonki
1 łyżeczka sosu rybnego
1 gwiazdka anyżu (badianu)
pół czerwonej papryki
2 łyżki pszennej mąki
łyżeczka soli
pół łyżeczki suszonych płatków chilli
olej
listki mięty do przybrania

Opcjonalnie: dymka do dekoracji

Mandarynki sparzyć, wykroić kilka pasków skórki i odfiletować cząstki tak żeby nie było białych błonek. W niedużym rondelku ugotować syrop z cukru i wody z dodatkiem skórki z mandarynki, dodaj sok z limonki i mandarynki, sos rybny, anyż i drobno posiekaną paprykę, gotuj póki nie zgęstnieje.
Na talerzy połączyć mąkę, sól i płatki chilli. Umyte i osuszone piersi z kaczki obtoczyć w mieszance i smażyć na oleju na średnim ogniu skórką do dołu ok.10 minut i jeszcze 5 minut po odwróceniu. Zając z patelni, zostawić na kilka minut żeby odpoczęło, a następnie pokroić w dość grube plastry, ułozyć na talerzu, polać sosem i ozdobić miętą i cząstkami mandarynki.
Smaki Azji - Kuchnia Chińska i Koreańska

2 komentarze:

  1. Zapraszam na konkurs :)
    http://apetyczna-babeczka.blogspot.com/2014/02/konkurs-walentynkowy-z-nagrodami.html
    Pozdrawiam cieplutko - Aga

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...