A dziś bardzo smaczna rzecz, pewniak w większości znanych mi "chińskich" restauracji - kurczak po wietnamsku. Bardzo się zdziwiłam kiedy dostałam go... na niedzielnym obiedzie u mamy. Ponieważ smakował jak restauracyjny, szybko wycyganiłam od mamy przepis i zrobiłam sama.
Należy pamiętać, że szyldy kuchnia chińsko-wietnamska wcale nie oznaczają niezdecydowania właścicieli lokalów co do tego, co nam właściwie podają. Tradycyjne wietnamskie potrawy są bardzo podobne do chińskich, ze względu na wielowiekowe chińskie wpływy kulturowe. Powszechnie do jedzenia używa się pałeczek i często korzysta z woka.Sam kurczak po wietnamsku to element kuchni ludu Hoa - mniejszości etnicznej z Wietnamu pochodzenia chińskiego. Mieszkają głównie w miastach na południu Wietnamu, stąd bywają określani jako miejscy Chińczycy. Dobry wkład w kuchnię Wietnamu, bo smaczny :)
Kurczak po wietnamsku |
Składniki na porcję dla 2 osób:
2 pojedyncze filety z kurczaka
2 pojedyncze filety z kurczaka
50 ml sosu sojowego
3 łyżki cukru
łyżka garam masala
łyżka garam masala
1 łyżeczka ostrej i słodkiej papryki
3 ząbki czosnku
1 cebula
sól, pieprz (opcjonalnie, do smaku)
Filety umyć, osuszyć, oczyścić z błonek i tłuszczu i pokroić w dużą kostkę. Dodać przyprawy i zmiażdżony czosnek, wymieszać z sporej misce. Odstawić do lodówki na ok. godzinę. Na patelni zrobić
z cukru ciemny karmel. Wrzucić kurczaka i smażyć 3-5
minut na dużym ogniu co jakiś czas mieszając, żeby karmel pokrył całe mięso (uwaga, może buchnąć ogień).
Dodać sos sojowy i gotować pod przykryciem 5 minut. W razie potrzeb podgotować jeszcze 1-2 minuty bez przykrycia żeby odparować sos. Cebulkę skarmelizować na oddzielnej patelni i podać na kurczaku. Do tego ryż i surówka z kapusty i mamy danie jak z orientalnej knajpki :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz