Jak dotąd cały czas robiliśmy typowe burgery mięsne (moja pierwsza próba, wersja tajska oraz fushion burgery z oscypkiem, boczkiem i sosem HP). Uznaliśmy, że trzeba nieco się poddać modom i zrobić zdrowego wegeburgera. Okazał się całkiem smaczny, na szczęście udało się go nieźle przyprawić. Czarna fasola ma potencjał, więc nie raz jeszcze zagości na naszym blogu - i to nie tylko jako dodatek do burrito :) Inspiracje do przepisu znalazłam na stronie agilcalledjack.
Wege burgery z czarnej fasoli i marchwi |
puszka czarnej fasoli 9ok. 240 g fasoli po odcieknięciu)
1 duża marchewka
1 cebula
1 ząbek czosnku
łyżeczka mielonego kuminu
szczypta kolendry
łyżeczka mąki
sól, pieprz
olej
Do podania: bułki hamburgerowe, ulubione dodatki
Fasolę odcedzić, przepłukać, przełożyć do garnka, zalać woda i ugotować aż będzie bardzo miękka. Marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cebulę i czosnek drobniutko posiekać i usmażyć razem z marchwią na niedużej ilości oleju. Dodać do nich rozgotowaną fasolę i przyprawy, przesmażyć chwilę. Odstawić do ostygnięcia, dodać mąkę i zmiksować albo utłuc tłuczkiem do ziemniaków. Formować kotleciki i smażyć je na oleju na ciemnobrązowo. Uwaga, są bardzo ale to bardzo delikatne, wiec bardzo trudno je przewrócić nie uszkadzając. Podawać z ulubionymi dodatkami - u mnie czerwona kiszona kapusta i musztarda miodowa :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz