Dziś rozgrzewające i sycące szwajcarskie fondue. To klasyczne danie tamtejszych górali, którzy w ten sposób jedli wysuszony zimą ser, który łatwo można było transportować i każdych warunkach przyrządzić pożywne serowe danie. Klasyczne fondue jest popularne w francusko-, włosko- i retoromańskojęzycznych kantonach. Występuje również wersja na jasnym piwie, która jest tak popularna w "niemieckich" kantonach, jak i samych Niemczech, szczególnie w czasie Oktoberfest.
Posiadam metalowy zestaw do fondue, więc potrawę przygotowuję od razy w "docelowym" garnku i nie muszę przelewać sera z patelni/garnka do naczynia, w którym będzie podana.
Posiadam metalowy zestaw do fondue, więc potrawę przygotowuję od razy w "docelowym" garnku i nie muszę przelewać sera z patelni/garnka do naczynia, w którym będzie podana.
Składniki na porcję dla 2 osób:
400 g sera (klasyczne połączenie to 2/3 ementalera i 1/3 gruyera, ponieważ nie przepadam za żadnym z tych serów, u mnie była mieszanka goudy, sera edamskiego, mazdamera i carskiego)
100 ml białego wina
płaska łyżka skrobi kukurydzianej
30 ml wytrawnej wiśniówki (lub trochę więcej wina)
ząbek czosnku
gałka muszkatołowa
biały pieprz
Do podania:
białe pieczywo (bagietka)
oliwki
świeża papryka i ogórek pokrojone w słupki
Sery zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Ząbek czosnku przekroić i natrzeć nim naczynie do fondue. Do naczynia wlać wino, zagotować i dodać sery, podgrzewać na wolnym ogniu aż sery się rozpuszczą. Wtedy dodać skrobie rozpuszczoną w wiśniówce, co spowoduje, że masa się zemulguje. Doprawić. Zapalić podgrzewacz lub pojemnik z paliwem do fondue, umieścić garnek na stelażu, podawać z ulubionymi dodatkami.
Muszę się koniecznie zaopatrzyć w zestaw do fondue, bo uwielbiam przeróżne sery!
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie http://gotowaniena102.blogspot.com/
Zawsze ser do founde kupowałam już gotowy, ale widzę, że samodzielne przygotowanie nie jest takie krótkie, więc na pewno następnym razem zrobię ser sama :)
OdpowiedzUsuń