Po nakládaným hermelínie, dziś utopenec. To popularna czeska zakąska, kiełbasy w marynacie, często podawana w czeskich pubach do piwa. Podstawowym składnikiem oryginalnego przepisu są czeskie kiełbasy z kawałkami słoniny (špekáčky) - w warunkach polskich można je zastąpić wysokogatunkowym serdelkiem. Nie przekonuje mnie jakoś wersja z parówkami ;)
Podaje się czasem że danie to wymyślił karczmarz z Berouna (środkowe Czechy) imieniem Šamánek. Sama nazwa nie jest wyjaśniona. Jedni wiążą ją z utopieniem się wynalazcy, raczej jednak chodzi o topienie kiełbasy w zaprawie octowej.
Tak czy siak, utopenec to jedno z najpopularniejszych dań w Czechach, a plotka, jakoby przepisy sanitarne UE zakazały Czechom podawania tej zakąski w pubach wywołała niemałe oburzenie naszych południowych sąsiadów dekadę temu. Utopenec jednak ma się dobrze, występuje w dziesiątkach odmian, poniżej jedna z klasyczniejszych wersji przepisu.
Utopenec - czeska marynowana zakąska do piwa |
5 serdelków
5 cienkich plasterków korniszona
pół małej cebuli pokrojonej w piórka
4 liście laurowe
3 kulki ziela angielskiego
6 pieprzu czarnego
1/4 łyżeczki płatków chili
ocet i woda w proporcji 1:3 (na 3 szklanki wody 1 szklanka octu)
Mieszankę octu i wody doprowadzić do wrzenia. Dodać cebulę i przyprawy i pogotować 5 minut. Ostudzić. Każdy serdelek nakroić na środku wzdłuż i delikatnie włożyć plaster korniszona.
Ułożyć w słoju razem z miękką cebulą i zalać zalewą z przyprawami. Całość odłożyć w chłodne miejsce na 6 godzin, po tym czasie do lodówki. Tak przygotowane kiełbaski najlepsze będą po 2 tygodniach.
Podawać z chlebem i czeskim piwem ;)
Mam pytanie czy mogą być parówki małe podobne do serdelek ??? i czym sie różni serdelek od parówek ???
OdpowiedzUsuńCzęsto jem to w gospodzie u kuzyna w Czechach jest pyszne :)
Usuń