Jest to lokalna odmiana czeskiego gulaszu pierwotnie serwowana w Pilznie i okolicach. Do sosu dodawane jest piwo, co różni ten gulasz od podawanych w innych rejonach Czech.
Dziś klasyczny przepis na typowy piwny gulasz czeski. Pochodzi on z Pilzna, ojczyzny słynnego piwa Plzeňský prazdroj, bardziej znanego jako Pilsner Urquell, pierwszego piwa dolnej fermentacji produkowanego na skalę przemysłową.
Plzeňský guláš - gulasz pilzneński |
300 g mięsa wołowego (miałam antrykot)
mała cebula
ząbek czosnku
szklanka rosołu wołowego
300 ml jasnego piwa
2 ćwiartki marynowanej papryki
1 jajko ugotowane na twardo
płaska łyżeczka słodkiej mielonej papryki
sól, pieprz
olej
płaska łyżka mąki
Opcjonalnie: skwarki z boczku
Cebulę pokroić w piórka, skarmelizować na oleju i posypać słodka papryką. Umyte mięso pokroić w kostkę, dodać do cebuli i obsmażyć. Dodać przyprawy, czosnek i płyny, dusić do miękkości lub/i aż cebula się całkiem rozpadnie, w razie potrzeby zagęścić sos mąką. Marynowaną paprykę pokroić na paseczki, dodać do gulaszu, podgrzać. Podawać z pokrojonym na ćwiartki jajkiem i knedlikami, można posypać dodatkowo skwarkami z boczku (zrezygnowałam z tego, i tak potrawa jest bardzo konkretna).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz