Wczoraj Karola wrzuciła przepis na klasyczny gulasz z Pilzna. W tle widać było podstawowy czeski dodatek do takich dań - knedel bułczany, czyli Houskový knedlík. Knedlików nie należy mylić z knedlami. Oba dania wywodzą się z kuchni niemieckiej, jednak to Czesi doprowadzili knedliki do statusu swojego narodowego dodatku do obiadu. Z niemieckiego wywodzi się zresztą nazwa potrawy, mimo iż już Jan Hus apelował, aby potrawę nazywano z czeskiego szyszki (cz. šišky). Jeżeli mamy mięso, mamy knedliki, to jeszcze tylko kapusta i czeskie piwo i mamy pełnowartościowy czeski obiad ;)
Houskový knedlík -klasyczny czeski knedel |
Składniki:
bułka kajzerka
250 g mąki krupczatki
10 g drożdży
1/2-3/4 szklanki mleka
2 żółtkałyżeczka cukru
sól
Z drożdży, 50 ml mleka, dwóch łyżek mąki i łyżeczki cukru przygotować zaczyn. Kajzerkę pokroić w kostkę i wrzucić do miski. Zalać pozostałą część mleka (dodawać ostrożnie, ponieważ przy zbyt dużej ilości knedliki nie wyrosną) i dodać żółtka. Wymieszać. Gdy drożdże urosną dodać je do mąki i wszystko do miski z masą na knedliki. Doprawić solą. Wyrabiać wszystko aż ciasto będzie miękkie, gładkie i elastyczne. Ręce oprószyć mąką i uformować spory długi wałek i odstawić na 30 minut do wyrośnięcia. W dużym garnku zagotować osoloną wodę i gotować knedel ok. 20 minut, w połowie czasu gotowania obracając na drugą stronę. Gotowy knedel pokroić na centymetrowe plastry. Podawać z kapustą, sosami, mięsem i gulaszem. Knedel po ugotowaniu można ostudzić i przechowywać w lodówce na wszelki wypadek. Należy go wtedy odgrzewać na parze. Po tym można go też obsmażyć na patelni ;)
oooo wypróbuję. ;)
OdpowiedzUsuńSuper.....lubię takie danie...
OdpowiedzUsuń