Dziś prosta zupa ze szparagów w amerykańskim stylu. Chowder nie na mięsie, więc idealnie nadaje się dla wegetarian.
Asparagus chowder - amerykańska kremowa zupa ze szparagów |
Składniki:
szalotka, posiekana
trzy łodygi selera
łyżka masła
dwa ząbki czosnku przecisnięte
czubata łyżka mąki
duży ziemniak, pokrojony na drobną kostkę
2 szklanki mleka
pół łyżeczki tymianku
pół łyżeczki majeranku
pęczek zielonych szparagów (ok. pół kilo), ugotowanych
litr wywaru ze szparagów (po ugotowanych szparagach, w tej samej wodzie, doprawionej solą i cukrem pogotować jeszcze 30 minut obierki i twarde części szparagów)
sól i pieprz
Do przybrania:
czubki szparagów, migdały w płatkach, cienkie plasterki cheddara lub smażonego boczku
W garnku o grubym dnie przesmażyć na maśle szalotkę z selerem. Dodać czosnek i smażyć jeszcze minutę. Dodać mąkę i smażyć aż wszystko nabierze złotego koloru. Dodać ziemniaki, mleko, wywar i zioła. Gotować na małym ogniu ok. 30 minut. Zblendować. Dodać szparagi, sól i pieprz, podgrzać. Podawać z czubkami szparagów, migdałami w płatkach lub z cienkimi plasterkami sera lub boczku.
Smacznie :)
OdpowiedzUsuń