Kolejne ciasto amerykańskie, tym razem biała odmiana brownie - blondie z białej czekolady. Jako dodatek smakowy użyłem żurawiny - moim zdaniem super połączenie a ciasto przez to znika bardzo szybko ;)
Blondie z suszoną żurawiną |
PS. Tak, tym razem piekłem ja a nie Karola i nie było ofiar w dorosłych, dzieciach ani wyrakach.
Składniki:
200 g białej czekolady
80 g masła
170 g cukru
140 g mąki
3 jajka
szklanka suszonej żurawiny
200
g czekolady roztopić z masłem. Biała czekolada jest bardzo wrażliwa na
temperaturę i łatwo się przypala, wiec należy to robić na parze. W dużej
misce wymieszać sypkie składniki, dodać jajka i utrzeć mikserem,
następnie dodać masę maślano-czekoladową i ucierać aż do uzyskania
gładkiej masy. Dodać 50 białej czekolady i posiekane orzechy, szybko
przemieszać. Prostokątną formę (moja mia ok. 20x25 cm) wyłożyć papierem
do pieczenia, można jeszcze dodatkowo posmarować masłem, wlać
ciasto do formy i piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni
25-30 minut (uwaga dla piekarników gazowych: ciasto jest bardzo wrażliwe
na temperaturę i łatwo się przypala, wiec lepiej wstawić ja na drugi
lub trzeci poziom piekarnika, trochę dalej od palników). Stan upieczenia
ciasta sprawdzać patyczkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz