niedziela, 10 maja 2015

Na grilla: domowa marynata do mięsa Jack Daniels

Jack Daniel's to nie tylko wyśmienity burbon, świetnie smakujący sam, na lodzie, jak i w drinkach. To również świetna baza do marynat. Najlepiej pod sam koniec grillowania posmarować nią mięso, rybę lub warzywa. Resztę można podać na zimno w miseczce - to również świetny dip. Na fotce propozycja podania jako glazura do porządnego steku ;)

Przepis to modyfikacja receptury z www.topsecretrecipes.com.
Domowa marynata do mięsa Jack Daniel's
Składniki na ok. 250 ml:
1 nieobrany ząbek czosnku
1 szklanka soku ananasowego
1/2 szklanki wody
3 łyżki sosu sojowego
3 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżki drobno startej cebuli
1 łyżka drobno startego ananasa (może być z puszki)
łyżeczka miodu wielokwiatowego
1/4 łyżeczki pieprz
50 ml whiskey Jack Daniel's

Czosnek razem z łupiną położyć na suchej patelni i z obu stron zapiec z obu stron, aż wnętrze zmięknie. Pozbyć się łupiny i rozgnieść na papkę.

Do rondelka przelać składniki sosu. Zagotować z cukrem aż ten się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować około 45 minut, aż sos stanie się gęsty jak syrop.

Sos idealnie nadaje się do mięsa, kurczaka, warzyw, ryb i krewetek z grilla lub patelni grillowej. Albo smarować pod koniec grillowania lub smażenia albo jako dodatek do dania  w kokilkach obok na ciepło lub zimno. W słoiku sos można przechowywać w lodówce parę miesięcy.

Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Domowy Wyrób

1 komentarz:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...