Jack Daniel's to nie tylko wyśmienity burbon, świetnie smakujący sam, na lodzie, jak i w drinkach. To również świetna baza do marynat. Najlepiej pod sam koniec grillowania posmarować nią mięso, rybę lub warzywa. Resztę można podać na zimno w miseczce - to również świetny dip. Na fotce propozycja podania jako glazura do porządnego steku ;)
Przepis to modyfikacja receptury z www.topsecretrecipes.com.
Domowa marynata do mięsa Jack Daniel's |
1 nieobrany ząbek czosnku
1 szklanka soku ananasowego
1/2 szklanki wody
3 łyżki sosu sojowego3 łyżki soku z cytryny
1/4 szklanki brązowego cukru
3 łyżki drobno startej cebuli
1 łyżka drobno startego ananasa (może być z puszki)
łyżeczka miodu wielokwiatowego
1/4 łyżeczki pieprz
50 ml whiskey Jack Daniel's
Czosnek razem z łupiną położyć na suchej patelni i z obu stron zapiec z obu stron, aż wnętrze zmięknie. Pozbyć się łupiny i rozgnieść na papkę.
Do rondelka przelać składniki sosu. Zagotować z cukrem aż ten się rozpuści. Zmniejszyć ogień i gotować około 45 minut, aż sos stanie się gęsty jak syrop.
Sos idealnie nadaje się do mięsa, kurczaka, warzyw, ryb i krewetek z grilla lub patelni grillowej. Albo smarować pod koniec grillowania lub smażenia albo jako dodatek do dania w kokilkach obok na ciepło lub zimno. W słoiku sos można przechowywać w lodówce parę miesięcy.
Świetny pomysł ;)
OdpowiedzUsuń