Corn dogs - parówki w cieście kukurydzianym |
ciasto:
szklanka mąki kukurydzianej
szklanka mąki pszennej
szklanka mleka
pół łyżeczki proszku do pieczenia
sól i pieprz
jajko
6 parówek lub frankfurterek
olej do głębokiego smażenia
Wszystkie składniki ciasta umieścić w misce i dokładnie wymieszać. Odstawić na 10 minut. Osuszamy parówki lub frankfurterki ręcznikiem papierowym. Nadziać na drewniane patyczki szaszłykowe. Ciasto przelać do wysokiej szklanki. Kiełbaski osuszyć mąką. Zanurzyć w cieście, aby się nim dokładnie pokryły. Na patelni rozgrzać ok. 3 cm warstwę oleju. Zanurzyć w nich corn dogi, czasem lekko obracając, aż zrobią się złocistobrązowe. Osuszyć ręcznikiem papierowym. Podawać z ulubionym sosem.
Smaczne ;-)
OdpowiedzUsuń