środa, 6 maja 2015

Brownie z masłem orzechowym

Dziś kolejna odsłona brownie, z dodatkiem masła orzechowego. W oryginalnym przepisie uwzględniono dodatek proszku do pieczenia, ale moim zdaniem nie jest to konieczne, bez niego ciasto będzie bardziej kleiste, esencjonalne, wilgotne, takie jak powinno być brownie. Oczywiście, maso orzechowe było domowej roboty.

Składniki na blaszkę 18 x 29 cm:

150 g gorzkiej czekolady
250 g cukru
180 g masła
140 g mąki
czubata łyżka kakao
4 jajka
szczypta proszku do pieczenia (opcjonalnie)
łyżeczka cukru waniliowego
3-4 łyżki masła orzechowego

Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej. Pozostałe składniki poza masłem orzechowym umieścić w misce, dodać czekoladę z masłem i dobrze wymieszać. Foremkę natłuścić masłem, wylać ciasto i wyrównać łopatką. Na wierzch ciasta wyłożyć masło orzechowe i czubkiem noża wmieszać je lekko w ciasto żeby powstały dekoracyjne esy floresy. Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 160 stopni ok. 35 minut.

Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Kuchnia Ameryki Północnej 2015

3 komentarze:

  1. Uwielbiam ciasta z czekoladą i masłem orzechowym :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam brownie, a z maslem orzechowym to musi byc cos pysznego!

    Zapraszam do siebie na owocowe Crumble!
    www.paczekwkuchni.blogspot.com

    Pozdrawiam!:)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...