A my dalej w tematyce steków. Dziś klasyczny stek z Nowego Jorku. Zrobiony został z grubego rostbefu. Dosyć chudy kawałek mięsa jest nieco twardszy od steku
z antrykotu lub polędwicy, za to bardzo wyrazisty w smaku. Idealnie komponuje się z lekkim sosem, ziemniakami i pieczarkami.
NYC strip steak - nowojorski stek z rostbefu |
Składniki na 2 porcje:
2 steki z rostbefu po 150 g każdy
5 suszonych pomidorów z zalewy
50 ml octu balsamicznego
łyżeczka gałązek rozmarynu
olej do smażenia
Do podania:
młode ziemniaki
pieczarki
2 steki z rostbefu po 150 g każdy
5 suszonych pomidorów z zalewy
50 ml octu balsamicznego
łyżeczka gałązek rozmarynu
olej do smażenia
Do podania:
młode ziemniaki
pieczarki
Steki wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury
pokojowej. Pokroić suszone pomidory w drobne paski. Zagotować na małej patelni w occie balsamicznym z rozmarynem. Gdy sos się odpowiednio zredukuje, zdjąć z patelni. Patelnię
grillową lekko natłuścić olejem i dobrze rozgrzać. Smażyć steki po ok. 4
minuty z każdej strony. Podawać z sosem z octu balsamicznego oraz pieczonymi ziemniakami i pieczarkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz