środa, 20 maja 2015

Na grilla: NYC strip steak - nowojorski stek z rostbefu

A my dalej w tematyce steków. Dziś klasyczny stek z Nowego Jorku. Zrobiony został z grubego rostbefu. Dosyć chudy kawałek mięsa jest nieco twardszy od steku z antrykotu lub polędwicy, za to bardzo wyrazisty w smaku. Idealnie komponuje się z lekkim sosem, ziemniakami i pieczarkami.


NYC strip steak - nowojorski stek z rostbefu
Składniki na 2 porcje:

2 steki z rostbefu po 150 g każdy
5 suszonych pomidorów z zalewy
50 ml octu balsamicznego
łyżeczka gałązek rozmarynu

olej do smażenia

Do podania:
młode ziemniaki
pieczarki
Steki wyjąć z lodówki i ogrzać do temperatury pokojowej. Pokroić suszone pomidory w drobne paski. Zagotować na małej patelni w occie balsamicznym z rozmarynem. Gdy sos się odpowiednio zredukuje, zdjąć z patelni. Patelnię grillową lekko natłuścić olejem i dobrze rozgrzać. Smażyć steki po ok. 4 minuty z każdej strony. Podawać z sosem z octu balsamicznego oraz pieczonymi ziemniakami i pieczarkami.

Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...