środa, 27 maja 2015

Cajun chicken thighs - Podudzia z kurczaka w przyprawie cajun

O kuchni kahuńskiej pisaliśmy już nie raz. Dziś bardzo prosty przepis z południa Stanów. Używa przyprawa jest bardzo uniwersalna. Nadaje się też na grilla, do innych mięs, pasuje tak do wołowiny, jak i wieprzowiny.
Cajun chicken thighs - Podudzia z kurczaka w przyprawie cajun

Składniki:
4 podudzia
2 łyżki przyprawy Cajun

przyprawa Cajun:
łyżka tymianku
łyżka oregano
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
łyżka chilli w płatkach
łyżka soli
łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
łyżeczka granulowanego czosnku lub dodatkowy ząbek świeżego

Przyprawy  wsypać do słoiczka i dobrze wymieszać. Natrzec podudzia przyprawą, piec w piekarniku na 180 stopni aż mięso będzie odchodziło od kości (nawet ponad godzinę), do pieczenia można dodać ulubione warzywa (np. paprykę, oliwki, cukinię, ziemniaki), wtedy bedzie danie jednogarnkowe.

Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...