O kuchni kahuńskiej pisaliśmy już nie raz. Dziś bardzo prosty przepis z południa Stanów. Używa przyprawa jest bardzo uniwersalna. Nadaje się też na grilla, do innych mięs, pasuje tak do wołowiny, jak i wieprzowiny.
Cajun chicken thighs - Podudzia z kurczaka w przyprawie cajun |
Składniki:
4 podudzia
2 łyżki przyprawy Cajun
przyprawa Cajun:
łyżka tymianku
łyżka oregano
2 łyżki słodkiej mielonej papryki
łyżka chilli w płatkach
łyżka soli
łyżka świeżo mielonego czarnego pieprzu
łyżeczka granulowanego czosnku lub dodatkowy ząbek świeżego
Przyprawy wsypać do słoiczka i dobrze wymieszać. Natrzec podudzia przyprawą, piec w piekarniku na 180 stopni aż mięso będzie odchodziło od kości (nawet ponad godzinę), do pieczenia można dodać ulubione warzywa (np. paprykę, oliwki, cukinię, ziemniaki), wtedy bedzie danie jednogarnkowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz