poniedziałek, 4 maja 2015

Philadelphia rolls - uramaki z serkiem śmietankowym i łososiem

Dziś kolejny przepis na danie, które na pierwszy rzut oka mało ma wspólnego z Ameryką.W pewnym sensie to przeniesienie składników bajgla nowojorskiego do sushi. Dodanie serka śmietankowego do sushi jakoś nie do końca mnie przekonywało. Należy uważać przy zwijaniu, ponieważ rolki są o wiele miększe niż w innych maki. Tylko dla amatorów smaków wschodniego wybrzeża USA.
Philadelphia rolls
Składniki na 32 kawałki:
2 arkusze alg nori
serek philadelphia
120 g świeżego łososia
ogórek
ziarna sezamu
sos sojowy
marynowany imbir
wasabi
ocet ryżowy
woda

Serek, rybę i ogórka pokroić na paski o szerokości małego palca (jeśli będą grubsze, rolka nie zwinie się dobrze - co widać na zdjęciu). Arkusze nori podzielić na pół. Matę do sushi wyłożyć folią spożywczą. Nori ułożyć błyszcząca stroną do dołu i zwilżonymi w wodzie z octem palcami rozłożyć na całym arkuszu ryż, posypać ziarnami sezamu. Delikatnie przewrócić algę na druga stronę, tak aby ryż był pod spodem, na środku algi rozłożyć składniki i ostrożnie zwinąć rolkę. Kroić nożem zwilżonym w wodzie na pól, a następnie każdą polówkę na 4 części, dopiero po pokrojeniu usunąć z każdego kawałka folie spożywcza. Powtórzyć z pozostałymi składnikami, podawać z imbirem, sosem sojowym i wasabi.

Kuchnia Ameryki Północnej 2015 Kuchnia Ameryki Północnej 2015

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...