Dziś kolejna odsłona brownie, tym razem z kremowym mascarpone i malinami. To znakomite połączenie. Podczas wyjmowania ciasta całe mieszkanie pachnie czekoladą i malinami.
Składniki na blaszkę 18 x 29 cm:
200 g czekolady co najmniej 60%
125 g masła
170 g cukru
140 g maki
3 jajka
czubata łyżka kakao
łyżeczka cukru waniliowego
szklanka malin
100 g serka mascarpone
masło do wysmarowania formy
Czekoladę roztopić z masłem, uważając żeby się nie przypaliła, najlepiej na parze. W dużej misce umieścić pozostałe składniki cista poza serkiem i malinami, dodać czekoladę i wymieszać, następnie dodać maliny i delikatnie połączyć. Ciasto przelać do wysmarowanej masłem foremki, wyrównać, na wierzchu rozłożyć równomiernie mascarpone i czubkiem noże wmieszać w ciasto tak żeby powstały esy floresy (jak przy brownie z masłem orzechowym). Piec w temperaturze 160 stopni ok. 35 minut.
Pycha, dawno nie piekłam brownie :)
OdpowiedzUsuń