piątek, 7 grudnia 2012

Risotto z kurczakiem, suszonymi pomidorami i orzechami nerkowca

Przyszła pora na nieco konkretniejsze potrawy, więc przygotowałam risotto z jednym z naszych ulubionych połączeń smakowych. Dawno temu czytałam o potrawce z kurczakiem i orzechami nerkowca. Postanowiłam poeksperymentować i tak powstało risotto z kurczakiem, suszonymi pomidorami i orzechami nerkowca. Zaskakujące jak bardzo te składniki pasują do siebie. To bardzo praktyczne danie, jednocześnie można przygotowywać ryż i dodatki. Do tego dobrze odgrzewa się w mikrofalówce.

Risotto z kurczakiem, suszonymi pomidorami i orzechami nerkowca

Składniki:

300 g piersi z kurczaka
1 szklanka ryżu do risotto
500 ml wody lub lekkiego rosołu drobiowego
50 ml białego wytrawnego wina
8 sztuk suszonych pomidorów w oliwie (+ łyżka zalewy)
łyżka tartego parmezanu
3 łyżki orzechów nerkowca
łyżeczka masła
pół łyżeczki suszonej bazylii
szczypta suszonego oregano
gałka muszkatołowa
sól, pieprz
oliwa

Kurczaka umyć oczyścić z błon pokroić w średnią kostkę, a suszone pomidory w paski. Na patelnię wlać łyżkę zalewy z pomidorów i smażyć na niej kurczaka z pomidorami aż mięso nabierze złotego koloru. W garnku z grubym dnem rozgrzać łyżkę oliwy, dodać ryż i smażyć aż stanie się szklisty, następnie dodać wino i ciągle mieszając odparować płyn. Doprawić solą, pieprzem, gałką muszkatołową, oregano i bazylią. Dodawać po chochelce rosołu lub wody i gotować ciągle mieszając aż ryż będzie miękki (jeśli używamy rosołu, można zrezygnować z soli i ewentualnie doprawić pod koniec w razie potrzeby). Pod koniec gotowania dodać kurczaka z pomidorami, orzechy, masło i parmezan. Wymieszać żeby składniki dobrze się połączyły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...