Roladki łososiowe z chrzanem |
naleśniki (proporcje na ok. 10, wystarczą do przepisu 2):
szklanka mąki
1 jajko
szczypta soli
łyżeczka oliwy
2/3 szklanki mleka
trzy paski galaretki chrzanowej długiej na ok. 10 cm i szerokiej na 2 cm
10 dkg wędzonego łososia pokrojonego w cienkie plastry
koperek
sok z cytryny
Przygotować naleśniki:
Do mąki dodać sól, olej i jajko i dobrze rozmieszać trzepaczką. Stopniowo, porcjami, dodać mleko, dobrze mieszając, tak aby nie powstały grudki. Ciasto powinno mieć konsystencję średnio gęstej śmietany. W razie potrzeby dodać więcej mleka. Odstawić na pół godziny. Teflonową patelnie lekko nasmarować pędzelkiem z oliwą. Chochelką nabierać ciasta i wylewać na patelnię, smażąc cienkie naleśniki.
Przygotować roladki:
Galaretkę chrzanową pokroić w długie paski. Ułożyć na wystudzonych naleśnikach łososia i galaretkę (jak na zdjęciu poniżej). Posypać koperkiem i skropić sokiem z cytryny. Zawinąć. Pokroić na kawałki o szerokości ok. 2 cm. Do podania powbijać w roladki wykałaczki.
Smacznego :)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz