poniedziałek, 29 lipca 2013

"Bałkański" kurczak pieczony z ryżem

Dziś przepis, który znalazłam gdy dopiero zaczynałam posiłkować się podczas gotowania przepisami z blogów. Niestety, nie pamiętam z którego bloga pochodzi. Nie zakodowałam również nazwy, pamiętam tylko że to było coś chorwackiego :) W oryginalnym przepisie użyto podudź z kurczaka, jednak dla mnie są za tłuste do tego przepisu, więc używam piersi. Podobnie zestaw przypraw do ryżu ulegał wielu modyfikacjom. Uwaga co do ryżu: lubi się zrobić klajstrowaty, jeśli lubicie upieczony na sypko, najlepiej wychodzi zwykły ryż parboiled Kupca.

"Bałkański" kurczak pieczony z ryżem


Składniki na porcję dla 4 osób:

2 duże piersi z kurczaka
szklanka ryżu
1 czerwona papryka
1 pomidor
kilka łyżek posiekanych czarnych oliwek
duży ząbek czosnku
pół łyżeczki mielonego kminku
pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
łyżeczka oregano
2 szklanki wywaru warzywnego lub mięsnego lub wody 
sól, pieprz
oliwa

Opcjonalnie: plastry boczku do owinięcia kurczaka

Czosnek pokroić w plasterki. Kurczaka umyć, oczyścić z błonek i tłuszczu, zrobić w filetach kieszonki, do których włożyć po 2 plasterki czosnku i doprawić solą i pieprzem zarówno w środku, jak i na zewnątrz, odstawić. Pozostały czosnek posiekać drobno, paprykę i pomidora pokroić w niedużą kostkę. Ryż wysypać na sito i przepłukać zimna wodą. Formę do zapiekania wysmarować oliwą, wsypać wyż, warzywa i przyprawy, podlać wywarem lub wodą (jeśli używamy wody, dobrze jest dodać więcej soli i dodatkowa łyżkę oliwy), wymieszać dobrze i wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni, piec ok. 20-25 minut co jakiś czas mieszając, w razie potrzeby dodać więcej płynu. Po tym czasie ryż wyraźnie zwiększy swoją objętość i można już dodać kurczaka. Po ułożeniu na ryżu lekko skropić mięso oliwą (jeśli nie zawinęliśmy go wcześniej boczek). Zwiększyć temperaturę w piekarniku do 200 stopni, jeśli dysponujemy grillem w piekarniku, włączyć go (dzięki temu mięso przypiecze sie z zewnątrz, ale nie wyschnie). Piec 20-25 minut, aż kurczak będzie lekko zrumieniony.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...