Dziś kolejny przepis z wykorzystaniem woka. Postanowiłam zaszaleć i zrobić smażony makaron z wieprzowiną i warzywami. Danie jest troszkę pracochłonne, ale efekt jest tego zdecydowanie wart.
Chińskie smażone gniazdka z makaronu z wieprzowiną i warzywami |
Składniki (2 osoby się najadły, została jeszcze porcja "do pracy"):
200 g cienkiego chińskiego makaronu jajecznego
200 g schabu
2 marchewki
1 papryka
1 brokuł
3-4 grzyby mun
2 łyżki kiełków sojowych
łyżeczka przyprawy 5 smaków
pół łyżeczki brązowego cukru
duży ząbek czosnku
1 łodyga trawy cytrynowej
4 łyżki sosu sojowego
pół łyzeczki skrobi zimeniaczanej lub kukurydzianej
150 ml wody lub wywaru warzywnego
olej do smażenia
Makaron i grzyby mun przygotować jak w przepisie na opakowaniu, odcedzić i odstawić na sicie. Schab, marchew, paprykę i grzyby pokroić w cienkie paseczki, brokuła podzielić na różyczki. Czosnek i trawę cytrynową posiekać drobno. W woku rozgrzać 2 łyżki oleju, zmniejszyć temperaturę i podsmażyć przez 30 sekund czosnek i trawę cytrynową, po tym czasie dodać mięso i smażyć 2 minuty, następnie dodać warzywa i smażyć jeszcze 2 minuty, dodać przyprawy, podlać wodą lub bulionem i sosem sojowym i gotować jeszcze 5 minut. W tym czasie w naczyniu o grubych ściankach (może być drugi wok) rozgrzać ok. pół litra oleju. Z osuszonego makaronu formować gniazdka i rzucać je na gorący olej. Smażyć z obu stron aż będą złotawe i chrupiące. Osączać na papierowym ręczniku. Skrobię rozprowadzić 2 łyżkami zimnej wody i dodać do warzyw. Pogotować chwilkę aż sos zgęstnieje. Potrawę można podawać na stół w woku, z gniazdkami makaronu ułożonymi na wierzchu lub na talerzach, z mieszanką mięsno-warzywną ułożoną na gniazdkach. W obu przyoadkach przed podaniem posypać kiełkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz