Dziś eksperyment. Co lepiej orzeźwia niż domowa lemoniada (klasyczna lub wersja imbirowa) albo arbuz? Ich połączenie. Moim zdaniem świetne , idealne na żar z nieba :)
Składniki na niecały 1 litr napoju:
Idealne na upały: Arbuzada - domowa lemoniada arbuzowa |
Składniki na niecały 1 litr napoju:
sok wyciśnięty z 2 limonek
sok wyciśnięty z 2 cytryn (łącznie ok. 180 ml)
6-7 łyżek brązowego cukru demerara (lub więcej jeśli chcemy słodszy napój)
1 limonka
1 cytryna
ćwierć dużego soczystego arbuza
szklanka lodu (w kostkach)
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)
Cukier
rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody i odstawić do ostygnięcia.
Cytrynę i limonkę sparzyć wrzątkiem, wyszorować i pokroić na grubsze
plastry, a plastry na ćwiartki. Arbuza wypestkować, pokroić w spore kawałki. około 5-6 o boku 4 cm zostawić, resztę zmiksować. W litrowym dzbanku umieścić lód i
pokrojone owoce, dolać sok z cytrusów i arbuzowy mus oraz rozpuszczony cukier, a następnie dopełnić
wodą i wymieszać. Zostawić na godzinę w lodówce aby się przegryzło.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz