poniedziałek, 8 lipca 2013

Idealne na upały: Arbuzada - domowa lemoniada arbuzowa

Dziś eksperyment. Co lepiej orzeźwia niż domowa lemoniada (klasyczna lub wersja imbirowa) albo arbuz? Ich połączenie. Moim zdaniem świetne , idealne na żar z nieba :)

Idealne na upały: Arbuzada - domowa lemoniada arbuzowa

Składniki na niecały 1 litr napoju:

sok wyciśnięty z 2 limonek
sok wyciśnięty z 2 cytryn (łącznie ok. 180 ml)
6-7 łyżek brązowego cukru demerara (lub więcej jeśli chcemy słodszy napój)
1 limonka
1 cytryna
ćwierć dużego soczystego arbuza
szklanka lodu (w kostkach)
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)

Cukier rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody i odstawić do ostygnięcia. Cytrynę i limonkę sparzyć wrzątkiem, wyszorować i pokroić na grubsze plastry, a plastry na ćwiartki. Arbuza wypestkować, pokroić w spore kawałki. około 5-6 o boku 4 cm zostawić, resztę zmiksować. W litrowym dzbanku umieścić lód i pokrojone owoce, dolać sok z cytrusów i arbuzowy mus oraz rozpuszczony cukier, a następnie dopełnić wodą i wymieszać. Zostawić na godzinę w lodówce aby się przegryzło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...