Wczoraj było danie z woka, dziś orientalna zupa pekińska. Zupa zawiera mnóstwo składników i jest bardzo sycąca. W takie dni jak wczoraj czy dziś można ją potraktować jako jednogarnkowy obiad.
Pikantna zupa pekińska |
Rosół chiński
mięso z kurczaka, najlepiej 4-5 skrzydełek
1 kg kości wieprzowych
łyżeczka soli
2-3 łyżeczki świeżego imbiru lub 3/4 łyżeczki suszonego
Do garnka włożyć opłukane mięso kurczaka i kości wieprzowe. Zalać ok. 1,5 l wody. Gotować na średnim ogniu ok. 5 minut. Zebrać szumowiny, osolić, dodać imbir i gotować na minimalnym ogniu ok. 1,5 godziny. Uzyskany wywar przecedzić, doprawić i gotować 3 minuty na średnim ogniu. Wystudzić, zebrać nadmiar tłuszczu i ponownie zagotować.
Zupa:
6 łyżek ciemnego sosu sojowego
3 płaskie łyżki mąki kukurydzianej
pół łyżeczki świeżo mielonego pieprzu
ostra papryka lub pieprz Cayenne
6-8 sztuk małych pieczarek
pierś z kurczaka
mała papryka czerwona
mała papryka czerwona
6 łyżek posiekanych w piórka cebuli
8 szklanek rosołu chińskiego (przepis powyżej)
suszone grzyby Mun (przygotowane wg przepisu na opakowaniu)
garść pokrojonych pędów bambusa
garść pokrojonych pędów bambusa
garść makaronu ryżowego lub sojowego
jajko (opcjonalnie)
jajko (opcjonalnie)
oliwa do smażenia
Mąkę ziemniaczaną wymieszać z 5-6 łyżkami wody, sosem sojowym i pieprzem. Odstawić. Pieczarki, paprykę, pędy bambusa i pierś z kurczaka pokroić w paski. W garnku rozgrzać oliwę, dodać paprykę, cebulę i smażyć ok. 2 minut. Wlać rosół, dodać pieczarki, paprykę, bambus i kurczaka. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok. 15 minut. Mieszając zupę wlać zawiesinę z mąki i sosu sojowego. Podgrzewać do zgęstnienia cały czas mieszając. Do zupy dodać makaron i grzyby mun. Pod koniec gotowania można dodać roztrzepane jajko (ciągle mieszając) , tak aby powstały drobne nitki.
Podawać bardzo gorące w małych miseczkach.
W składnikach jest jajko, a dalej nie jest napisane co z nim zrobić. No więc, co z nim zrobić? :D
OdpowiedzUsuńJuż zaktualizowane :) dziękujemy za czujność!
Usuń