Co prawda sezon na truskawki prawie się skończył, jednak ponieważ w dalszym ciągu można je kupić, postanowiłam podzielić się moim przepisem na dżem. Wolę dżem dość kwaśny, długo smażony, zachowujący jak najwięcej smaku truskawek. Ale oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie żeby dodać więcej cukru i jakiś dodatek smakowy, np. wanilię, rozmaryn czy czarny pieprz.
Dżem truskawkowy niskosłodzony |
Składniki na 5 słoiczków ok. 200 ml:
ok. 2,5 kg truskawek
2 szklanki cukru
Truskawki umyć bardzo dokładnie, usunąć szypułki, każdą truskawkę rozkroić na pół, umieścić w garnku z grubym dnem, zasypać cukrem i gotować na malutkim gazie przez 3-4 kolejne dni po 2-3 godziny aż dżem osiągnie jednolitą gładką konsystencję. Podczas pasteryzowania na powierzchni dżemu będzie się tworzyć biała pianka, należy ją zebrać jak najdokładniej i wyrzucić. Gorący dżem przełożyć do słoików, dobrze zakręcić. Nie trzeba już pasteryzować.
O ja też wolę dżemy niskosłodzone. Niestety potem czasem moje wychodzą zbyt nisko...
OdpowiedzUsuń