Jutro pogoda znów nie będzie sprzyjała gotowaniu. Dlatego dziś propozycja na lekką i smaczną przekąskę - sałatka z botwinki i pomarańczy. Na to zestawienie natrafiłam przypadkiem w krakowskiej Chimerze. Ponieważ zasmakowało mi na mieście, postanowiłam przyrządzić w domu. Moja modyfikacja to dodanie rukoli i octu balsamicznego.
Sałatka z botwinki i pomarańczy |
Składniki na porcję dla 2 osób:
pęczek botwinki
1 duża pomarańcza
2 garście rukoli
łyżka octu balsamicznego
łyżka oliwy
sól, pieprz
Botwinkę umyć, buraczki obrać i ugotować w małej ilości wody aż będą miękkie, ostudzić i pokroić na kawałki na jeden kęs, listki i łodyżki pokroić na mniejsze kawałki. Pomarańczę obrać, usunąć błonki i pestki, podzielić na kawałki takiej wielkości jak kawałki buraczków. Botwinkę (liście i buraczki) i pomarańczę włożyć do miski, polać octem i oliwą, delikatnie doprawić i wymieszać. Na talerzu ułożyć opłukaną i osuszoną rukolę, na nie ułożyć resztę sałatki.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz