poniedziałek, 29 lipca 2013

Idealne na upały: Orszada - francuski napój migdałowy

Upałów ciąg dalszy, podobno najgorętszy dzień roku. W kwestii chłodzenia pozostajemy we Francji:)

Orszada to francuski napój chłodzący  sporządzany z migdałów i cukru. Opcjonalnie można dodać wodę różaną lub pomarańczową. My skorzystaliśmy z drugiej opcji, co nadało sporo świeżości napojowi. Orszady można używać jako dodatków do drinków, np. do klasycznego Mai Tai.

Orszada - francuski napój migdałowy
Składniki:
250 g migdałów słodkich
100 g cukru
1 litr wody
łyżeczka wody pomarańczowej

Migdały sparzyć we wrzątku, odstawić. Obrać ze skórek. Następnie zemleć w blenderze z cukrem i odrobiną wody. Utartą masę zalać wodą. Dodać wodę pomarańczową do smaku. Wymieszać, odstawić i przecedzić, dokładnie odciskając migdały. Napój podawać bardzo dobrze schłodzony, najlepiej na granicy zamrożenia. Udekorować płatkami migdałów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...