Upałów ciąg dalszy, podobno najgorętszy dzień roku. W kwestii chłodzenia pozostajemy we Francji:)
Orszada to francuski napój chłodzący sporządzany z migdałów i cukru. Opcjonalnie można dodać wodę różaną lub pomarańczową. My skorzystaliśmy z drugiej opcji, co nadało sporo świeżości napojowi. Orszady można używać jako dodatków do drinków, np. do klasycznego Mai Tai.
Składniki:
250 g migdałów słodkich
100 g cukru
1 litr wody
łyżeczka wody pomarańczowej
Migdały sparzyć we wrzątku, odstawić. Obrać ze skórek. Następnie zemleć w blenderze z cukrem i odrobiną wody. Utartą masę zalać wodą. Dodać wodę pomarańczową do smaku. Wymieszać, odstawić i przecedzić, dokładnie odciskając migdały. Napój podawać bardzo dobrze schłodzony, najlepiej na granicy zamrożenia. Udekorować płatkami migdałów.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz