sobota, 6 lipca 2013

Tarta szpinakowa z orzechami pinii

Jakoś od czasu naszych tartaletek szparagowych nie mieliśmy ochoty na wytrawne, obiadowe tarty. Pogoda jest wreszcie znów sprzyjająca na takie dania. Mamy też nową foremkę - nieco mniejszą niż poprzednia, dzięki czemu tak sycącej tarty jak ta z łososiem i ziemniakami nie jedlibyśmy już po odgrzaniu parę dni ;) Tym razem padło na inne zielone warzywo niż brokuł

Szpinak świetnie komponuje się z orzeszkami pinii, które wydają się drogie, ale jednak są niesamowicie wydajne.

Tarta szpinakowa z orzechami pinii

Składniki na porcję dla 2 osób:

Kruche ciasto - zgodnie z tym przepisem + dodatkowo 3 łyżki mąki żytniej typ 900 lub wyższy

Farsz:
Dwa duże pęczki szpinaku
3 łyżki orzeszków pinii
2 jajka
125 ml śmietanki kremówki
gałka muszkatołowa, sól i pieprz - do smaku


Przygotować ciasto i włożyć je do lodówki żeby się schłodziło. Szpinak bardzo dokładnie odmoczyć (wymieniając kilka razy wodę), oderwać łodygi i włożyć do garnka. Zalać osoloną wodą i doprowadzić do wrzenia. Gotować przez 3 minuty i odcedzić. Należy wycisnąć ze szpinaku tyle wody, ile tylko będzie możliwe. Liście grubo posiekać. Jajka roztrzepać ze śmietanką. Dodać posiekany szpinak, orzeszki pinii i gałkę muszkatołową. Dokładnie połączyć składniki farszu. Do smaku doprawić solą i pieprzem. Masę umieścić na cieście. Rozgrzać piekarnik do ok. 190 stopni. Piec przez 35 minut. Podawać na gorąco.

2 komentarze:

  1. + Sos czosnkowy na wierzch i byłby perfekcyjny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj uwielbiam taką wersję tarty :) szkoda jedynie, że nie jest w wersji tartaletek;) pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...