Wszystko jest dla ludzi. Również lemoniada dla cukrzyków. Trzeba troszkę jednak pokombinować. Z pomocą przychodzi roślina z Ameryki Południowej - stewia (Stevia rebaudiana). To w pełni naturalny słodzik, który jest kilkaset (!!!) razy słodszy od cukru (sacharozy). Najważniejsze - stewia jest w pełni bezpieczna dla diabetyków. I można ją hodować w Polsce w doniczce, chociażby na balkonie :) Nadaje się ona do wykorzystania we wszystkich naszych przepisach na lemoniady: na klasyczną, imbirową czy na arbuzadę lub lemoniadę lawendową. Wystarczy cukier lub miód zastąpić liśćmi stewii.
Idealne na upały: Domowa lemoniada dla cukrzyków |
sok wyciśnięty z 1 cytryny
12 dużych liści stewii
garść świeżej mięty
1 cytryna
szklanka lodu (w kostkach)
woda niegazowana o neutralnym smaku do dopełnienia (mocno schłodzona)
Cytrynę sparzyć wrzątkiem, wyszorować i pokroić na grubsze plastry.W litrowym dzbanku umieścić pokrojone owoce, dolać sok i liście stewii i mięty, a następnie dopełnić wodą i wymieszać. Schować do lodówki aby się przegryzło a stewia puściła słodki sok. Podawać z kostkami lodu.
Bardzo dziękuję za udział w akcji Nakarm Cukrzyka :) Koniecznie muszę spróbować takiej lemoniady, bo kupiłam niedawno stewię i jeszcze nie wiem jak się do niej zabrać ;)
OdpowiedzUsuńJednocześnie chciałabym Cię zaprosić do udziału w dietetycznym konkursie :) http://redandpale.blox.pl/2013/07/Konkurs-6-te-urodziny-bloga.html
pozdrawiam
Ten komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń