Dziś deser na dobry zarówno na wielkie okazje, jak i wtedy kiedy mam ochotę na coś baaardzo słodkiego - flan waniliowy. Pierwszy raz próbowałam go w Alebriche. Tak mi zasmakował, że postanowiłam sprawdzić czy domowy będzie równie dobry. Wzbogaciłam go cytrynowym karmelem, który złamał słodycz deseru. Smacznego.
(wszystkiego najlepszego, Mamo)
(wszystkiego najlepszego, Mamo)
Flan waniliowy z cytrynowym karmelem |
Sofroniusz z Flanem |
Składniki (na 3 porcje po ok. 100-120 ml każda):
250 ml mleka
pół laski wanilii
1 całe duże jajko
1 żółtko
100 g cukru
2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki wody
masło do smarowania formy
Przygotować karmel: na suchą patelnię wsypać 5 łyżek cukru i podgrzewać, aż będzie złotobrązowy. Następnie dodać sok z cytryny i wodę i gotować jeszcze, aż zgęstnieje. Foremki do flanu wysmarować masłem i na dno wlać karmel. Odstawić. Laskę wanilii rozkroić i wyskrobać nasionka. Dodać do mleka i zagotować. Zdjąć z ognia, dodać pozostały cukier i wymieszać, aż się rozpuści. Odstawić. W misce ubić żółto i jajko. Wyjąć z mleka wanilię. Mleko powoli wlać do jajek ciągle ubijając. Przecedzić i rozlać do foremek. Foremki wstawić do większego naczynia wypełnionego do 2/3 wysokości foremek. Piekarnik rozgrzać do temperatury 160 stopni i piec flan w kąpieli wodnej przez mniej więcej 70-80 minut. Flan będzie gotowy, kiedy wbity w niego nóż lub patyczek będzie czysty. Ostudzony flan szczelnie okryć folią i odstawić do lodówki co najmniej na noc. Przed podaniem odkroić flan od formy ostrym nożem. Na formie położyć odwrócony talerz, odwrócić wraz z formą i lekko podtrząsnąć - flan powinien bez problemu wyjść z formy.
Mniami, cudowny deser. Niby prosty, a jednocześnie niezwykle wykwinty. Wspaniały!
OdpowiedzUsuńRewelacja, taki deser to coś idealnego dla mnie :)
OdpowiedzUsuń