Dziś intensywne odpędzanie zimy przy pomocy kolorowych, aromatycznych potraw. Postanowiłam wypróbować kolejny orientalny przepis - tym razem na orientalnego kurczaka z orzeszkami ziemnymi na ostro. Wyszło kolorowo i rozgrzewająco. Wiedziałam, że kurczak fantastycznie się łączy z nerkowcami. Okazuje się, że z orzeszkami ziemnymi wcale nie jest gorszy. Potrawa ma wielka zaletę - jest bardzo łatwa i szybka, zrobienie jej zajmuje niewiele więcej czasu, niż ugotowanie ryżu. Chyba mam kolejna potrawę do mojej listy comfort food.
Przy okazji, przypominamy o konkursie i dziękujemy za dotychczasowe zgłoszenia :)
Chiński kurczak z orzechami ziemnymi na ostro |
Składniki na 2 porcje:
300 g filetów z piersi kurczaka
4 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych, bez łupin
1 zielona papryka
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka świeżego startego imbiru
1 świeża papryczka chilli
Sos:
1 łyżka chińskiego wina ryżowego lub wermutu
2 łyżki jasnego sosu sojowego
1 łyżeczka brązowego cukru Demerara
1 łyżeczka octu z wina ryżowego
2 łyżki wody
Do podania: ryż basmati
Kurczaka umyć i oczyścić, pokroić w średnią kostkę.Papryki umyć i pokroić w cienkie paski. Z chilli usunąć pestki i błonki i posiekać. Czosnek posiekać lub zmiażdżyć. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić orzechy i smażyć mieszając przez 1 minutę.Orzechy wyjąć z tłuszczu i odstawić. Na tym samym oleju, na którym smażyły się orzechy krótko obsmażyć kurczaka (na mocnym ogniu). Dodać papryki, chilli, imbir i czosnek i podsmażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Zmniejszyć ogień, dolać składniki sosu i dodać cukier. Podgrzać, dodać orzechy i podgrzewać jeszcze minutę. Podawać z ryżem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz